215 pregleda 0 komentara

Billyju Mitchellu oduzeti svi rekordi za Donkey Kong i Pac-Man

by on April 18, 2018
 

Ime Billy Mitchell je sigurno poznato gamerima koji se zanimaju za klasične arkadne igre, ili onima koji prate ostvarivanja svjetskih rekorda u igrama. Godinama unazad Mitchell je držao rekord u igrama Donkey Kong, Pac-Man i Donkey Kong Jr., što mu je donijelo nadimak “King of Kong”. Ipak, Mitchellu su sada oduzeti svi rekordi koje je držao, kao i Guinnessovi svjetski rekordi, nakon što je istraga utvrdila da rezultati koje je postigao nisu ispravni i regularni.

Twin Galaxies, renomirana organizacija koja prati i upravlja rekordima u igrama, provela je obimnu istragu nad Mitchellovim rekordima, nakon što se pojavilo pitanje autentičnosti hardvera na kojima su rekordi postignuti. Specifično, otkriveno je da je njegov rezultat u Donkey Kongu ostvaren korištenjem Multiple Arcade Machine Emulator (MAME), a ne na autentičnoj arkadnoj mašini kako je tvrđeno, što je protiv pravila Twin Galaxiesa.

Dio Twin Galaxies verifikacionog procesa rekorda u igrama uključuje i video dokaze da je igra igrana na izvornom arkadnom uređaju. U slučaju Mitchellovog video snimka utvrđeno je da način na koji je igra funkcionisala ne bi bio moguć na originalnom, nemodifikovanom hardveru. Rekordi koji su oduzeti uključuju prvi savršen rezultat u Pac-Manu iz 1999. godine, prvo dostizanje preko milion poena u Donkey Kongu, a diskvalifikovan je i iz bilo kojih budućih rekorda. Guinness je istakao da će početi sa potragom za pravim vlasnicima rekorda u igrama, koji su oduzeti Mitchellu.