132 pregleda 0 komentara

Facebook uputio izvinjenje korisnicima zbog toga što nije uspio da zaštiti njihove podatke

by on March 26, 2018
 

Pismo Marka Zuckerberga, suosnivača i izvršnog direktora kompanije Facebook, se pojavilo tokom sedmice u većini novina u formi reklame preko čitave stranice. Pismo uključuje Facebook logo i Zuckerbergov potpis, a sadrži svojevrsno izvinjenje. Zuckerberg u ovom pismu citira podatke da su informacije 50 miliona korisnika društvene mreže predate kompaniji Cambridge Analytica bez dozvole, od strane Aleksandra Kogana, profesora sa Cambridge univerziteta. Zuckerberg ističe da ovo predstavlja kršenje povjerenja.

Osim toga, on ističe da mu je žao što Facebook nije uradio više kako bi spriječio da se ovo dogodi, te da čini korake u pravcu da se nešto ovog tipa ne dogodi ponovo. CEO Facebooka je istakao i sljedeće korake koje kompanija trenutno preduzima, kako se situacije ovakvog tipa ne bi ponovile:

- Limitiranje količine podataka kojima aplikacije pristupaju kada se prijavljujete na Facebook
- Sprječavanje aplikacija, poput onih koje je kreirao Kogan, da pristupaju tolikom broju informacija
- Pronalaženje i zabrana aplikacija koje primaju veliki broj informacija

Facebook također planira da korisnike podsjeća na to koje aplikacije imaju odobrenje da skupljaju informacije o korisniku, a na ovaj način korisnik može da promijeni podešavanja i da kontroliše aplikacije ovog tipa.