253 pregleda 0 komentara

Saznajte koji su hard diskovi najpouzdaniji

by on February 7, 2018
 

U aprilu 2013. godine provider skladišta Backblaze je započeo lijepu tradiciju. Naime, kompanija svake godine analizira ogroman broj podataka prikupljenih tokom te godine, kako bi korisnicima omogućila uvid u to koji se hard diskovi posebno izdvajaju, a koji stagniraju tokom godine. Tokom četvrtog kvartala 2017. godine Backblaze je u opticaju imao 91.243 hard diskova (iz pregleda su isključeni boot diskovi i nekoliko drugih koji nisu zadovoljavali kriterije kompanije).

Kao što se može vidjeti iz tabele, primjetne su jasne razlike između proizvođača i modela. Na nesreću kompanije Seagate, izgleda da neki od najlošijih modela dolaze upravo od ovog proizvođača. Kao najčešće korišteni HDD u kompanijinoj liniji, analiza Backblazea pokazuje da ST4000DM000 ima godišnju stopu otkazivanja (failure rate) od 2,89%, što je puno više od stope koju ima na hiljade drugih diskova koje Backblaze ima u svom portfoliu.

hdd1

Ukupno gledano, HGST (Hitachi) modeli izlaze kao apsolutni pobjednici testova tokom posljednjeg kvartala prošle godine. HGST diskovi su zabilježili samo 0,5% otkaza, iako je korišteno na hiljade ovih diskova u Backblaze bazi. Tokom ove godine Backblaze planira da u svoju test bazu uključi 10TB i 12TB modele, tako da možemo očekivati zanimljive informacije o HDD performansama sljedeće godine u ovo doba.