256 pregleda 0 komentara

Predstavljeni Samsung Galaxy S9/S9+ pametni telefoni

by on February 26, 2018
 

Samsung je (napokon) tokom svog Unpacked događaja predstavio svoje najnovije premium telefone – Samsung Galaxy S9 i Samsung Galaxy S9+. Na prvu, ne djeluje kao da su se novi telefoni puno promijenili u odnosu na uspješnu Galaxy S8 seriju, barem kada su u pitanju veličina i dizajn. S9 i S9+ karakteriše poznati dizajn bez okvira oko ekrana, isti Super AMOLED Infinity Display i Bixby integracija. Najveća promjena u dizajnu je vidljiva kod suženog donjeg okvira, kao i kod repozicioniranja skenera otiska prsta na zadnjoj strani. Prefinjeniji dizajn, unaprijeđeni hardver, bolja i pametnija AI integracija i veoma napredne kamere sa varijabilnim otvorima blende i slow-mo video snimanjem su osnovne karakteristike novih kompanijinih telefona.

Samsung Galaxy S9 i Galaxy S9+ imaju 5.8-inčni i 6.2-inčni displej, sa HDR Super AMOLED panelima i rezolucijom od 2960×1440 piksela. Kompanija koristi novi tip premaza na ekranima, pa oni izgledaju dinamičnije zahvaljujući dubljim crnim nijansama. Oba telefona imaju Snapdragon 845 CPU, odnosno Exynos 9810 za globalno tržište. Galaxy S9 ima 4GB RAM-a, a S9+ 6GB RAM-a, a oba modela imaju 3.5mm priključke i IP68 certifikat za otpornost na vodu i prašinu. Kada je baterija u pitanju tu nema izmjena, pa su tu baterije kapaciteta 3000mAh, odnosno 3500mAh, baš kao i na prošlogodišnjim S8 i S8+ modelima. Na obje strane uređaja nalaze se stereo zvučnici, a iz Samsunga tvrde da novi zvučnici proizvode 1.4x jači zvuk nego S8 modeli.

Jedna od najvažnijih funkcija na novim telefonima jesu poboljšane kamere, koje je Samsung promovisao kao “reimagined” kamere. Nove kamere su sada sposobne za slow-mo snimanje i opremljene su varijabilnim otvorima blende. Galaxy S9 stiže sa jednom kamerom na zadnjoj strani uređaja, dok Galaxy S9+ ima sistem sa dvije kamere, koje kombinuju regularni objektiv i telefoto, za optičko zumiranje i bolje portrete. Varijabilni otvor blende je svakako nešto što se izdvaja na kamerama, a kreće se od f/1.5 do f/2.4, što će svakako biti od koristi tokom snimanja slow-mo videa, odnosno fotografisanja i snimanja noću. U dnevnim i u uslovima dobrog osvjetljenja blenda se otvara kako bi se više svjetla primilo i kako bi se fotografisalo bez bojazni od zamućenja fotografija.