382 pregleda 0 komentara

Kako kalibrirati bateriju na bilo kojem Android uređaju

by on February 13, 2018
 

Nakon nedavnog fijaska koji je izazvao Apple sa baterijama, sada je svima poznato da se baterije na telefonima degradiraju tokom vremena. Ipak, osim toga što značajno smanjuju životni vijek, degradirane baterije također mogu da prevare softver telefona koji može da pomisli da se u njima nalazi više energije nego što je to zaista slučaj. Bivši tehničar Samsunga je na Reddit forumu objavio vodič o pravilnom kalibrisanju baterija, a u pitanju su koraci koje je Samsung interno koristio kako bi riješio probleme sa baterijama.

Baterija stari i vremenom gubi na jačini, te ne sadrži onoliko mogućnosti za napajanje koliko je to bilo nakon kupovine uređaja. Ipak, softver telefona (i indikator za bateriju na ekranu) ne konstatuju ovu promjenu, te krajnji rezultat može biti veoma zbunjujući kada postoji razlika između softverski baziranog brojača kapaciteta baterije i pravog nivoa baterije. Ovo su sve razlozi zbog kojih treba uraditi kalibraciju baterije, obzirom da su sve veće šanse da se ono što Android OS prijavljuje ne poklapa sa pravim nivoom punjenja baterije. Ako ste primjetili da kapacitet baterije veoma brzo opada sa 100% ili se telefon gasi iako indikator pokazuje više od 5%, vjerovatno je vrijeme za rekalibraciju baterije.

Pravilna rekalibracija baterije

Prema onome što je objavio korisnik Ashtonmore na Redditu, kalibrisanje baterije je poprilično jednostavan proces. Ipak, treba napomenuti da korisnici kalibraciju baterije čine na vlastiti rizik. Evo koraka:

  • Koristite telefon dok se baterija potpuno ne iscrpi, odnosno sačekajte da se ekran ugasi
  • Upalite ponovo telefon. Vrlo je vjerovatno da će se on ponovo ugasiti prije nego što se završi podizanje sistema, ali baterija još uvijek nije u potpunosti ispražnjena
  • Ponovite taj proces još nekoliko puta. Na kraju, telefon više neće pokušavati da podigne sistem i više čak nećete vidjeni ni boot logo na ekranu. U tom trenutku možete prestati sa pokretanjem telefona.
  • Bez paljenja telefona priključite ga na punjač i držite ga tako najmanje šest sati. Cilj je da se baterija napuni do 100% bez paljenja telefona.
  • Kada mislite da je baterija potpuno napunjena, upalite telefon i nastavite sa normalnim aktivnostima korištenja i punjenja uređaja.

Krajnji korak je da, nakon sedam dana, ponovite isti proces. Sačekajte da se telefon sam ugasi, palite ga dok god se logo za podizanje sistema ne prestane pojavljivati, a potom ga napunite do 100% bez paljenja telefona. Nakon što ste sve to uradili, softverski mjerač baterije bi trebao odgovarati fizičkom stepenu kapaciteta baterije.