203 pregleda 0 komentara

Facebook priprema dva pametna zvučnika?

by on February 20, 2018
 

Pametni zvučnici su svakako novi trend u svijetu potrošačke tehnike, a ovu kategoriju je kreirao i popularizirao Amazon, koji je 2015. godine predstavio Amazon Echo. Sistem se sastoji od zvučnika i virtualnog asistenta, a može se koristiti i za kontrolu pametnih aparata u kući, reprodukciju muzike, slanje poruka, prikaz sportskih rezultata, slušanje vijesti… Čini se kako se sada i Facebook planira ubaciti na tržište pametnih zvučnika. Prema posljednjim glasinama, kompanija testira dva pametna zvučnika kodnih imena Aloha i Fiona.

Prema nedavnom izvještaju, oba modela će imati 15-inčni ekran koji će korisnicima omogućiti da sa rodbinom i prijateljima komuniciraju preko video chata. Panel će kreirati LG Display, a oba zvučnika će sastaviti Pegatron. Facebook je potpisao ugovore sa Sonyjem i Universal Musicom kako bi obezbijedio sadržaj za pametne zvučnike.

Prema informacijama iz industrijskih izvora, model kodnog imena Aloha će se u maloprodaji naći pod imenom Portal i imaće više funkcija za društvene mreže nego model kodnog imena Fiona, a pored svega toga Aloha će nuditi i opciju prepoznavanja lica. Prvobitno je bilo planirano da se zvučnici objave u maju, ali je objava ipak odložena za juli. Za sada nema nikakvih informacija o tome koji će virtualni asistent biti implementiran u pametne zvučnike kompanije Facebook.