336 pregleda 0 komentara

Italija dozvoljava blokiranje piratskih sajtova i bez suđenja

by on April 7, 2017
 

Sud regije Lazio je presudio da propisi o blokiranju piratskih sajtova u Italiji nisu neustavni, niti su u suprotnosti sa zakonima o autorskim pravima. Ovo presudu su sa oduševljenjem dočekali nosioci autorskih prava koji su do sada već koristili mehanizam blokiranja sajtova. Ipak, organizacije za prava potrošača, očekivano, nisu zadovoljne ovom odlukom i planiraju da ulože žalbu.

Blokiranje sajtova postaje sve popularnije u Europi, a Italija ima posebno aktivan pristup problematici.U posljednjim mjesecima dodali su nekoliko stotina sajtova na block listu u zemlji, ali se ovdje ne radi samo o broju sajtova, već i o jedinstvenom mehanizmu.

Kako bi neki sajt bio blokiran vlasnici autorskih prava trebaju to da zatraže od AGCOM organa za komunikacije, bez ikakve potrebe za odlaskom u sudnicu. Umjesto da blokadu rješavaju na sudu, AGCOM ima moć da odobri takvu naredbu bez sudskog postupka, što se iz neutralnog ugla čini pretjeranim. Ovaj propis nije prošao bez kontroverzi, jer grupe za zaštitu autorskih prava smatraju da je on neustavan.