473 pregleda 0 komentara

Besplatne aplikacije nas koštaju više nego što mislimo

by on March 17, 2016
 

Svi mi volimo besplatne aplikacije, ali developeri aplikacija na neki način moraju biti nagrađeni za uloženi trud i sredstva potrošena za te aplikacije. Poneka reklama u aplikaciji nekome možda i ne predstavlja veliki problem, pogotovo zato što besplatno dobijaju odličnu aplikaciju. Ipak, nova studija sugeriše da freemium model utiče na mobilno iskustvo i više nego što mislimo. Većina korisnika mobilnih telefona nisu ljubitelji reklama, a trpimo zato što smatramo da su besplatne aplikacije dobra alternativa onima koje se plaćaju, iako nismo sretni kada vidimo reklamu.

Freemium koncept nas nekada može koštati daleko više od konkretne kupovine aplikacije. Ukoliko je u pitanju igra koja stvara ovisnost, nerijetko ćete se naći u situaciji da kupite sadržaj koji vam se nudi kako bi sebi olakšali prelaženje igrice. Zbog svega ovoga ne čude informacije da je Candy Crush Saga u 2014. godini zaradila 1,3 milijarde dolara, sve preko in-app kupovina. Osim ovoga druga loša strana reklama je da one “jedu” bateriju. Svi mi se jako često žalimo na kratak radni vijek baterija, a pri tome zaboravljamo da nam je u pozadini pokrenut veliki broj aplikacija i programa koji troše bateriju, a reklame u besplatnim aplikacijama ne treba ni spominjati. Prema istraživanju USC, UCSE i RIT univerziteta, aplikacije sa reklama troše oko 16% više energije baterije.

Tu je još i gomila drugih problema koje besplatne aplikacije mogu izazvati, a da na to ni ne pomišljamo kada razmatramo potencijalnu kupovinu aplikacije ili preuzimanje besplatne aplikacije. Usporavanje, uređaja, zauzimanje neprocjenjivog prostora za pohranjivanje kojeg nam uvijek fali, kao i pitanje kvaliteta aplikacija samo su neke od stvari koje se javljaju kod besplatnih aplikacija. Samo u Google Play Store marketu ima preko 1,6 miliona aplikacija i velika je šansa da među njima ima veliki broj nekvalitetnih. Dakle, imamo dovoljno razloga da dobro razmislimo sljedeći put kada se odlučimo za besplatnu aplikaciju, a nekada treba nagraditi developere kupovinom kvalitetne aplikacije.