655 pregleda 0 komentara

Predstavljeni Samsung Galaxy S7 i S7 Edge pametni telefoni

by on February 22, 2016
 

Kao što se i očekivalo, Samsung je sinoć na svom događaju na Mobile World Congressu u Barceloni predstavio Samsung Galaxy S7 i Samsung Galaxy S7 Edge pametne telefone. Ovaj put nije bilo velikih iznenađenja jer su se glasine pokazale tačnim, pa tako su ovi modeli otporni na vodu i prašinu, a kada je dizajn u pitanju radi se o spoju metala i zakrivljenog stakla na zadnjoj strani.

Galaxy S7 ima 5,1-inčni Quad HD AMOLED (1440×2560) ekran i Android Marshmallow operativni sistem. Verzija telefona za američko tržište će imati Qualcomm Snapdragon 820 procesor, dok će internacionalna verzija imati najnoviji Exynos, a obje verzije imaju 4 GB LPDDR4 RAM-a. Osim ovoga tu je i 32 GB interne memorije koju je moguće dodatno proširiti microSD karticom, te baterija od 3.000 mAh. S7 ima kameru od 12 MP sa Dual Pixel tehnologijom, optičkom stabilizacijom slike i f/1.7 objektivom, dok je sa prednje strane kamera od 5 MP uz f/1.7 objektiv.

Galaxy S7 Edge ima 5.5-inčni QHD displej, Snapdragon 820 čipset, microSD slot i veliku bateriju od 3.600mAh. Dizajn ovog modela se nije puno promijenio u odnosu na S6 Edge i ova dva uređaja izgledaju gotovo identično. Ono što ih razlikuje su nešto zakrivljenije ivice kod S7 Edge modela, za komfornije držanje u ruci. Cijeli Tasks ekran kod S7 Edge uređaja je na ivicama sada širi i nudi jednostavan pristup aplikacijama, funkcijama i vijestima, a moguće je pristupiti i kontaktima, napraviti selfie ili pristupiti kalendaru. Kada je procesor u pitanju, američka verzija ima Snapdragon 820 čipset, dok evropska verzija ima Exynos 8890 čip. Od ostalih karakteristika tu su 4 GB LPDDR4 RAM-a, 32 GB/64 GB interne memorije (moguće proširiti microSD karticom do 200 GB), kamera od 12 MP na zadnjoj i 5 MP na prednjoj strani.

Oba uređaja donose funkciju Always-on Display, koja u suštini prikazuje osnovne informacije kao što su vrijeme, kalendar i obavještenja bez potrebe za “buđenjem” telefona. Također oba modela nude i mogućnost brzog žičnog ili bežičnog punjenja baterije i opremljeni su tzv. hibridnom “ladicom” za SIM karticu, koja omogućava ubacivanje memorijske kartice kapaciteta do 200 GB, za dodatno skladištenje podataka. Na nekim tržištima ova “ladica” će omogućiti postavku druge SIM kartice u uređaj.

s7-edge