334 pregleda 0 komentara

CAT donosi prvi pametni telefon sa integrisanom termalnom kamerom

by on February 21, 2016
 

Čvrsti i otporni telefoni se često marginaliziraju, a takvi telefoni su itekako potrebni u onim dijelovima industrije gdje se očekuje da uređaj bude podvrgnut različitim fizičkim testovima na dnevnoj bazi (padovi, prskanje vodom, ekstremne temperature i slično). Zbog svega navedenog takvi telefoni obično nemaju karakteristike i performanse premium uređaja, ali dolaze sa nekim specifičnim karakteristikama. Jedan od takvih telefona je i Caterpillar S60.

Caterpillar S60 je telefon koji ima ugrađenu Flir termalnu kameru. Flir je jedna od vodećih kompanija za proizvodnju termalnih procesora, a u telefon je integrisala svoj Lepton senzor na 13 MP kameri na zadnjoj strani telefona. Ovaj senzor može proizvesti live fotografije, mjeriti temperaturu površine ali i snimati video (iako je rezolucija limitirana na 640×480). CAT sugeriše da bi se telefon sa ovakvim karakteristikama mogao koristiti u misijama spašavanja, ili od strane predstavnika zakona.

Od ostalih karakteristika tu su Snapdragon 617 procesor, Android Marshmallow operativni sistem, 4,7-inčni 720p displej, 3 GB RAM-a, 32 GB interne memorije (moguće je proširiti), kamere od 13 MP i 5 MP, te odlična baterija od 3.800 mAh. Telefon ima još jednu zanimljivu funkciju: vodootpornost. Prema specifikacijama S60 može da izdrži potopljen na dubini do 5 metara oko sat vremena, bez većih oštećenja i problema u radu. Telefon se može koristiti i u rukavicama, a može izdržati pad sa visine do 1,8 metara. Ovaj telefon će se na tržištu naći krajem maja po cijeni od oko 600 dolara.