432 pregleda 0 komentara

iOS 9 od jučer dostupan za preuzimanje

by on September 17, 2015
 

Apple je jučer svojim korisnicima zvanično omogućio preuzimanje najnovijeg iOS 9 operativnog sistema za iPhone, iPad i iPod Touch uređaje. Nova verzija operativnog sistema donosi veliki broj unaprijeđenja i dodataka, među kojima su poboljšane multitasking opcije i inteligentnija Siri.

iOS 9 će biti preinstaliran na najnovijim kompanijinim telefonima (iPhone 6S i iPhone 6S Plus), a biće dostupan i za brojne druge uređaje. Vlasnici sljedećih uređaja će moći instalirati novi iOS na svoj uređaj: iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad 2, iPad treće generacije, iPad četvrte generacije, iPad Air 2, iPad mini, iPad mini 2, iPad mini 3 i iPod touch pete generacije.

Među najvažnijim poboljšanjima i funkcijama koje iOS 9 donosi su nadogradnja Spotlight Search servisa, pametnija Siri koja je sada svjesna sadržaja i lokacije, nova News aplikacija za najnovije vijesti, nadograđeni Notes, dodate tranzitne rute u najvećim gradovima za Apple Maps, te opcija multitaskinga na više različitih načina za iPad.

Kada je u pitanju interfejs promjene su skoro neprimjetne u odnosu na iOS 8, osim promijenjenog fonta. Iako i dalje korisnici neće moći previše customizirati svoj uređaj, iOS 9 ipak donosi dosta u smislu novih wallpapera koji su dizajnirani specifično za ekrane na iOS uređajima, a tu je i opcija da korisnici pretvore Live Photo u dinamički wallpaper. Iako se spolja ne čini da se radi o velikom ažuriranju, dublji uvid u operativni sistem daje kompletniju sliku.