477 pregleda 0 komentara

Pogledajte šta se dešava kada se pregrije litijum-jonska baterija

by on May 4, 2015
 

Jako veliki broj uređaja koje koristimo svakodnevno napaju litijum-jonske baterije, od laptopa, tableta, pametnih telefona i slično. Prije nego što su se počele masovno koristiti znali smo da ovakav tip baterija može biti ekstremno opasan. Grupa istraživača je odlučila da otkrije šta se dešava prije, tokom i poslije pregrijavanja litijum-jonske baterije. U video snimku ispod možete izbliza vidjeti šta se desi nakon što se baterija zagrije do 250 stepeni, odnosno šta se dešava tokom svih faza zagrijavanja.

Thermal Runaway je termin koji se koristi za raspadanje materijala u samoj bateriji na kritičnoj temperaturi, a kada temperatura ne može da pobjegne brzo koliko se i generiše, stvara se “runaway” reakcija koja je nezaustavljiva. Jedna od baterija je doživjela svoj vrhunac na 250 stepeni Celzijusa. Ipak, Thermal Runaway se desio samo na bateriji koja nije imala internu podršku, a baterija koja je imala tu podršku je zagrijana čak do 1000 stepeni Celzijusa i tek na toj temperaturi bakarni interni dijelovi su počeli da se tope.

Naravno, litijum-jonske baterije je prilikom svakodnevnog korištenja praktično nemoguće zagrijati do te temperature, tako da nam ne prijeti opasnost prilikom korištenja uređaja sa ovim tipom baterija.