365 pregleda 0 komentara

Facebook Search će omogućiti pronalazak konkretnih upisa, a ne samo ljudi

by on December 12, 2014
 

Facebook je prije skoro dvije godine pokrenuo Graph Search, a sada napokon predstavljaju sljedeće veliko ažuriranje svoje funkcije pretraživanja. Možda su neki korisnici već primjetili nove mogućnosti, jer je već nekoliko dana moguće koristiti ključne riječi za pretragu konkretnih individualnih upisa, a ne samo za ljude ili druge stranice.

Sada kada korisnici počnu upisivati pojam u dio za pretragu na društvenoj mreži ponudiće mu se prijedlog ključnih riječi za ime koje su unijeli. Facebookov prvi primjer je da kada neko upiše ime Jessica u pretrago automatski mu se preporučuje “Jessica wedding”, a nakon što korisnik klikne na taj prijedlog to ga vodi na stranicu sa rezultatima pretrage bazirane na upisima.

Sigurno vam se desilo da tražite neku fotografiju na Facebooku, znate njen opis ali ne možete da se sjetite kod koga ste je vidjeli. Sada možete vršiti pretragu po ključnim riječima koje je ta osoba koristila prilikom objave fotografije, te je tako pronaći. Ova nadogradnja bi trebala biti dostupna korisnicima iOS i desktop uređaja ove sedmice, a nije rečeno kada će se pojaviti na Androidu.