1481 pregleda 0 komentara

10 zanimljivih novina koje možete pronaći na iOS 8.1

by on November 4, 2014
 

Ažurirana verzija novog operativnog sistema je doživjela veliki preobražaj i prepuna je novih dodataka koji bi mogli promijeniti način na koji radite, kupujete i dijelite svoje dokumente. iOS 8.1 je dostupan za iPhone 4S i novije modele pametnih telefona, iPad 2 i novije iPad uređaje, te iPod touch 5. generacije i novije. Nažalost, veliki broj aplikacija je kompatibilan samo sa iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air 2 i iPad mini 3 uređajima.

Apple Pay Korisnici iPhone pametnih telefona sada mogu plaćati usluge svojim uređajem. Potrebno je pokrenuti Passbook i povezati svoju kreditnu karticu sa Apple ID-jem koji će vam omogućiti kupovinu u App Store marketu i iTunes marketu. Ako nemate povezanu karticu ili želite dodati novu dobiti ćete opciju da je dodate, a kamera vašeg pametnog telefona će se pokrenuti i spasiti podatke te tražiti verifikaciju od banke za sve korisnike unutar Sjedinjenih Američkih Država.

Camera Roll Ova aplikacija je bila jedna od najpopularnijih među korisnicima, a Apple je ponovo uveo sa iOS 8.1 operativnim sistemom. Korisničke fotografije se sada opet mogu čuvati unutar Camera Roll albuma umjesto na iCloud serveru.

iCloud Photo Library Apple iCloud Photo Library čuva fotografije u punoj rezoluciji kojima korisnik može pristupiti sa svih Apple uređaja. Ovaj beta servis možete uključiti odlaskom na Settings -> iCloud ->Photos -> iCloud Photo Library. Apple nažalost korisnicima omogućava samo 5GB besplatnog slobodnog prostora, ali je moguće proširiti prostor za pohranu podataka za 20GB ili 200GB za 1 ili 4 dolara mjesečno.

Continuity se nastavlja Apple je nastavio raditi na Continuity dodacima koje je predstavio na WWDC konferenciji. Najnovije ažuriranje aplikacije rezultiralo je kompatibilnošću na različitim platformama, pa korisnici mogu pregledati Draftove i Pages dokumente na Macu, iPadu i iPhone uređaju. Da bi omogućili korištenje ove aplikacije na različitim platformama potrebno je otvoriti Settings -> General -> Handoff & Suggested Apps.

Telefonski pozivi na Mac računaru Novi iOS 8.1 omogućava korisnicima Mac uređaja sa Yosemite operativnim sistemom da primaju pozive na svom računaru. Potrebno je imati uključen Handoff dodatak na iPhone pametnom telefonu, a korisnik može koristiti svoj računar da obavlja pozive. Oba uređaja moraju biti spojena na istu Wi-Fi mrežu i iCloud račun, a da bi ste pokrenuli ovaj dodatak na iPhone uređaju otvorite Settings -> FaceTime -> iPhone Mobile Calls -> On, dok na Mac računaru trebate otvoriti FaceTime -> Preferences i štrihirati iPhone Cellular Calls.

Slanje poruka svima, bilo kada Apple omogućava korisnicima da šalju iMessages na iPhone, iPad, Mac i iPod touch uređaje, ali novi iOS 8.1. omogućava primanje SMS i MMS poruka sa bilo kojeg uređaja. Pokrenite ovaj dodatak otvaranjem Settings -> Messages -> Text Message Forwarding na iPhone uređaju.

Hotspot iOS 8.1 pretvara vaš uređaj u hotspot. Sve što trebate uraditi je otvortiti Settings -> Personal -> Hotspot i pokrenuti ovaj dodatak. Vaš iPhone će se pojaviti na listi WiFi konekcija na Mac ili iPad uređaju ako koriste Yosemite i imaju uključen Bluetooth.

Uštedite novac Korisnici sada mogu izabrati 2G, 3G ili LTE mrežu u slučaju da ih mobilni operater ima u ponudi. Potrebno je otvoriti Settings -> Cellular i odabrati željenu opciju. Apple je omogućio korisnicima da dijele svoje šifre na Passbook aplikaciji uz pomoć AirDrop-a.

Pronađite aplikacije koje troše vašu bateriju Korisnici se često žale da novi operativni sistem često restartuje njihov uređaj ili više troši bateriju. Nažalost, stariji uređaje ne mogu poboljšati brzinu rada uređaja ili produžiti trajanje baterije, ali na iOS 8.1 operativnom sistemu moguće je provjeriti koje aplikacije koriste najviše baterije otvaranjem Settings -> General -> Usage -> Battery Usage.

Trikovi i novine Iako je iOS 8.1 još uvijek nov i stručnjaci nisu pronašli puno novina, moguće je podesiti osvjetljenje uređaja sa tri klika na home dugme. Za uključenje zuma potrebno je otvoriti Settings -> General -> Accessibility -> Zoom, uključite Zoom i sa tri prsta tri puta kliknite na ekran da otvorite meni. Odaberite „Choose filter“ i „Low light“. Nakon ovoga idite u Settings -> General -> Accessibility -> Accessibility Shortcut, i postavite je na “Zoom.”