932 pregleda 0 komentara

Kako riješiti neke od najčešćih problema na Androidu

by on July 2, 2014
 

Korisnici Android pametnih telefona imaju problema sa prebrzom potrošnjom baterije ili zamrzavanjem displeja. Pročitajte kako riješiti neke od najčešćih problema na uređajima sa Android operativnim sistemom.

Baterija se troši prebrzo Veliki broj korisnika Androida ima problema sa baterijom koja se jako brzo prazni, a najčešći razlog su uključene postavke za lokaciju i povećano osvjetljenje ekrana. Da bi ovo promijenili potrebno je otići u Settings, pa potom na Location i izabrati mod za štedljivi način rada. Kada je u pitanju osvjetljenost ekrana najbolje je izbjegavati fabričke postavke, te podesiti osvjetljenost malo ispod polovine. Neki pametni telefoni imaju posebne karakteristike namijenjene štednji energije, pa provjerite da li vaš uređaj ima.

Telefon je spor Kako se interna memorija telefona puni tako i sam telefon sve sporije radi. Kako bi to riješili pobrišite aplikacije koje ne koristite, kao i suvišne audio i video fajlove i fotografije, ili ih prebacite na neki oblak servis ili memorijsku karticu. Osim toga zatvarajte aplikacije nakon korištenja, ograničite korištenje animiranih pozadina i brišite cache za svaku aplikaciju (Settings -> Apps, odaberete aplikaciju koju želite i kliknete na Clear Cache). Postoje i aplikacije koje će to automatski raditi umjesto vas, kao što su App Cache Cleaner i Clean Master.

Imate problema sa povezivanjem Ukoliko imate problema sa Bluetoothom, Wi-Fijem ili mobilnim internetom, probajte uključiti Airplane način rada na 30 sekundi, isključiti ga te se potom ponovo probajte spojiti. Ponekad će i jednostavno gašenje i ponovno paljenje svake od tih opcija dati željeni rezultat.

SMS ne prolazi Ukoliko vam se desi da poruka koju ste poslali jednostavno neće da ode, provjerite da li hvatate signal operatera čije usluge koristite, te potom kliknite na neposlanu poruku i odaberite opciju Resend. Ukoliko ovo ne uspije restartujte telefon.

Imate problema sa sinhronizacijom Kod ovog problema prvo je potrebno provjeriti da li ste uopšte povezani na internet i da li je servis sa kojim pokušavate uskladiti svoj uređaj (Google, Dropbox, OneDrive i slično) uopšte dostupan. Provjerite i da li ste dobro upisali svoje podatke za logovanje i probajte ponovo. Ukoliko ovo ne uspije probajte obrisati i ponovo dodati korisnički račun za servis ili uslugu sa kojom imate problema.

Aplikacije se stalno ruše Provjerite da li je dostupna nova verzija aplikacije koja se ruši, te je instalirajte. Ukoliko nije dostupna nova verzija onda prisilno zatvorite aplikaciju i probajte je ponovo otvoriti.

Ekran je “zaleđen” U ovom slučaju najčešće će pomoći jednsotavno gašenje i ponovno paljenje telefona. Ugasite telefon, sačekajte nekoliko minuta i ponovo ga upalite. Naravno, ukoliko vam je telefon ispao na tlo ili upao u vodu vrlo je moguće da jednostavno paljenje i gašenje neće pomoći.