426 pregleda 0 komentara

Apple i IBM najavili partnerstvo

by on July 18, 2014
 

Apple i IBM su najavili saradnju vezanu za mobilne uređaje i sisteme, čime će preko 100 poslovnih aplikacija i oblak servisa biti dostupno na uređajima sa iOS operativnim sistemom. Ti proizvodi će se zvati “IBM MobileFirst for iOS Solutions”, a IBM uskoro počinje sa prodajom iPhonea i iPada poslovnim korisnicima. Na tim uređajima bi već trebali biti aktivirani novi servisi, odnosno namjenske aplikacije.

Izvršni direktor Applea Tim Cook je rekao kako su iPhone i iPad najbolji mobilni uređaji na svijetu te da su oni promijenili način na koji poslovni ljudi danas rade. Cook je dodao kako je ovo prvi put da se spaja IBM-ov prepoznatljiv poslovni sistem sa iOS korisničkim interfejsom, te da je ovo radikalan korak za poslovne korisnike koji samo Apple i IBM mogu napraviti.

Dvije kompanije će zajedno raditi na aplikacijama za kupovinu i prodaju, zdravlje, bankarske poslove, prevoz i putovanja, telekomunikacije… Softver bi trebao biti dostupan najesen, u isto vrijeme kada i iOS 8, a veći dio aplikacija i servisa će biti spreman početkom 2015. godine.