878 pregleda 0 komentara

Kako saznati da li je Android aplikacija opasna

by on June 2, 2014
 

Dosta aplikacija za Android kriju u sebi neki maliciozni softver. Veliki broj korisnika uglavnom klika “Next” prilikom instalacije aplikacija i ne obraća pažnju na napisana upozorenja i obavještenja. Evo nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom preuzimanja aplikacija.

APLIKACIJA NE DOLAZI IZ GOOGLE PLAY STORE MARKETA

Korisnici Android pametnih telefona (uglavnom) znaju da aplikacije mogu skinuti i mimo Google Play Store marketa. Osim što imate mogućnost preuzimanja većeg broja aplikacija, samim tim je veća i mogućnost rizika.

Veliki broj zaraženih i malicioznih aplikacija upravo dolazi mimo Play Storea. Google skenira Play Store u potrazi za malwareom, a ako se pokaže da je zaražena aplikacija preuzeta sa njihovog marketa onda ju je moguće na daljinu ukloniti sa pametnog telefona. Zbog takve vrste zaštite hakeri uglavnom izbjegavaju Play Store.

Ukoliko se odlučite za preuzimanje aplikacije mimo Playa, obavezno skenirajte uređaj i provjerite ima li malwarea. Ukoliko vam je na raspolaganju opcija Verify apps, obavezno je ostavite uključenu zbog redovnog skeniranja protiv malwarea. Ukoliko vas upozori na neku aplikaciju, obavezno je deinstalirajte.

ZAHTJEVI ZA DOZVOLAMA SU BESMISLENI

Aplikacije na Androidu često traže previše dozvola i ne postoji jednostavan način kako da se onemoguće. Prilikom instalacije aplikacije obavezno obratite pažnju na dozvole. Ukoliko se desi da npr. aplikacija za baterijsku lampu traži pristup imeniku, lokaciji i internetu to je prilično sumnjivo. Obavezno obratite pažnju na dozvole prilikom instalacije aplikacija koje ne dolaze sa Google Play Storea.

INFORMACIJE O INSTALACIJAMA, RECENZIJE I REPUTACIJA

Prilikom instaliranja aplikacije obavezno provjerite koliko je puta do tog momenta ona instalirana, te kakve je ocjene dobila od drugih korisnika. Ukoliko ima mali broj preuzimanja i negativne recenzije, ozbiljno razmislite o izbjegavanju takve aplikacije. Osim gore spomenutog važna je i reputacija programera koji je napravio aplikaciju.