1814 pregleda 0 komentara

Razlike između LED LCD, OLED i plazma ekrana

by on December 2, 2013
 

Danas se pojavljuje sve više različitih tehnologija ekrana i vrlo je bitno znati razlike koje su presudne prilikom kupovine. Kvalitet slike, jačina osvjetljenja i rezolucija su samo neke od karakteristika na koje treba obratiti pažnju.

Ekrani su danas prisutni u svakom uređaju koji se koristi svakodnevno. Postoje tri tehnologije pomoću kojih se prave svi ekrani i to su LED LCD, OLED i plazma. Treba napomenuti da je LED LCD potpuno ista stvar kao i LCD ekran, samo što je pozadinsko osvjetljenje realizirano pomoću LED dioda.Svaki od ovih ekrana nudi nešto drugačiju sliku po pitanju kvaliteta, jačine osvjetljenja ili rezolucije.

LCD ekrani se prave u raznim dimenzijama, od malih na ručnom satu pa sve do velikih televizora od 90 inča. OLED ekrani se mogu naći samo u veličini od 55 inča, dok se plazma ekrani koji već izlaze polako iz proizvodnje mogu naći od 40 inča pa sve do 65 inča. Sva tri ekrana se prave sa podrškom za FullHD sliku, odnosno rezolucije od 1080 piksela, međutim samo LCD se trenutno pravi sa 4K rezolucijom.

Kad je u pitanju maksimalna osvijetljenost ekrana, u normalnoj kućnoj upotrebi pri gledanju filmova ili televizije OLED daje najbolje rezultate, na drugom mjestu je LCD a na trećem plazma. Nivo crne boje je najbolji na OLED ekranima i skoro isti na plazmi, međutim na LCD-u nivo crne boje je najlošiji.

Prema kontrastu OLED prednjači a odmah iza je plazma, dok LCD ima daleko najlošiji kontrast. Kad je u pitanju filter slike za brze akcione scene plazma je čisti pobjednik daleko ispred OLED-a i LCD-a. Bitan faktor je svakako i ugao vidljivosti slike, a on je daleko najbolji na plazma ekranima, dok je na OLED-u nešto bolji od onog na LCD-u.

Za kraj, pobjednik ovisi o tome šta se traži od ekrana. Ukoliko se gleda čistoća i kvalitet slike onda je pravi pobjednik OLED, međutim zbog prevelike cijene OLED ekrana većina kupaca će morati svoju odluku da donese između plazma i LCD ekrana.