514 pregleda 0 komentara

10 najgorih video konzola svih vremena

by on December 30, 2013
 

U relativno kratkoj historiji konzola za video igrice vidjeli smo mnoge uspjehe i neuspjehe. Konzole su propadale zbog raznih razloga, od lošeg izbora igara do previsoke cijene. Neke su propale samo zato što nisu bile dobre, a možda ste i vi bili vlasnik jednog od ovih uređaja. Pročitajte listu i pogledajte u galeriji kojih je to 10 najgorih konzola svih vremena.

Sega 32X (1994. godina) Sega je svoju konzolu 32X predstavila 1994. godine kao dodatak Sega Genesis uređaju. Kompanija je iduće godine predstavila Sega Saturn, pa programeri nikada nisu bili posebno zainteresirani za 32X. Konzola je na kraju dobila samo 40 igara, a prodano je samo 650.000 primjeraka konzole.

Nokia N-Gage (2003. godina) Nokia je imala ideju da kombinuje pametne telefone i konzole. Nažalost, eksperiment je propao jer je uređaj bio čudna kombinacija koja je imala tipkovnicu i kontrole za igranje. Uređaj je predstavljen 2003. kao konkurencija Game Boy Advance konzoli. Nokia je uspjela prodati samo 5.000 primjeraka u prva dva mjeseca na tržištu, a Game Boy Advance je prodao 500.000 uređaja u istom periodu.

Tiger Telematics Gizmondo (2005. godina) Tiger je predstavljen 2005. godine u Velikoj Britaniji. Kupci su smatrali da je konzola preskupa, a Tiger je prodao samo 25.000 uređaja. Godinu dana poslije predstavljanja uređaja, Gizmondo je zaustavio proizvodnju Tigera i objavio bankrot.

Worlds of Wonder Action Max (1987. godina) Action Max je pokušao napraviti video igre na VHS kasetama. Igrači su koristili kontroler u obliku pištolja, koji je pucao u mete na ekranu i tako sakupljao bodove. Nažalost, samo je pet igara ikada objavljeno za Action Max.

Apple Bandai Pippin (1996. godina) Kao i Microsoft sa svojim Xbox One, Apple je pokušao napraviti multimedijalnu platformu koristeći uređaj Pippin. Visoka cijena i loš marketing nije privukao programere za igre, a Steve Jobs je obustavio proizvodnju konzole kada se vratio u Apple 1997. godine

Philips CD-i (1991. godina) 1991. godine Philips je pokušao napraviti multimedijalni uređaj koji se bazirao na CD-ovima. Uređaj nije izazvao veliki interes kod kupaca, a ni programeri nisu bili zainteresirani. Philips je objavio i četiri najgore igrice ikada: Link: The Faces of Evil, Zelda: The Wand of Gamelon, Zelda’s Adventure i Hotel Mario.

Tiger Game.com (1997. godina) Još jedan loše dizajniran uređaj pokušao je kapitalizirati masovni interes za internet krajem 90-ih godina. Iako je imao mogućnost spajanja na internet, ni jedna od dostupnih igara nije koristila mrežu. Korisnici su mogli postavljati rezultate igrica i surfati tekstualnom verzijom interneta. Zbog loše prodaje Game.com se prestao proizvoditi 2000. godine.

3DO Interactive Multiplayer (1993. godina) 3DO je dizajnirao osnivač EA Trip Hawkins. Konzola je predstavljena 1993. godine kao multimedijalna platforma zasnovana na CD-ovima. Zbog visoke cijene i kupaca koji nisu vidjeli važnost takve vrste platforme, 3DO se prestao proizvoditi 1996. godine.

RCA Studio II (1977. godina) Studio II je jedna od najbizarnijih konzola. To je prva konzola koja je koristila ROMO ketridže ali joj je nedostajala grafika u boji i imala je jedan od najgorih kontrolera u historiji. Kontroler je imao brojeve poput telefona, za razliku od konzola koje su imale džojstik ili strelice za navigaciju.

Nintendo Virtual Boy (1995. godina) Nintendo je pokušao napraviti konzolu koja koristi virtualnu stvarnost. Iako je u teoriji imao futurističan dizajn, bio je komplikovan za korištenje. Igrači su se žalili na bolove u vratu i na probleme sa očima. Konzola je dolazila u jarko crvenoj boji i nije pružala pravu 3D sliku. Virtual Boy se prestao proizvoditi za manje od godinu dana od kada je predstavljen.