386 pregleda 0 komentara

Western Digital predstavio hard disk napunjen helijem

by on November 7, 2013
 

Western Digital je predstavio svoji novi hard disk od 6 TB, Ultrastar He, model čiji se diskovi nalaze u hermetički zatvorenoj kutiji koja je umjesto zrakom napunjena helijem. Korištenje ovog gasa, koji je jednu sedminu lakši od zraka, smanjuje turbulencije uzrokovane okretanjem diskova. To znači da će novim hard diskovima za rad biti potrebno manje struje, a proizvoditi će i manje toplote.

Western Digital ima još planova za dizajn baziran na komorama napunjenim helijem. Zbog slabije turbulencije moguće je postaviti više diskova u 3,5 inčno kućište. Današnji modeli od 4 TB koriste pet diskova u jednom kućištu. Kompanija je uspjela u istu zapreminu smjestiti sedam diskova i tako dobiti 6TB prostora.

Neki korisnici su skeptični kada je u pitanju ovo rješenje. Većina se žali na činjenicu da je helij skup gas koji ne treba trošiti za takve stvari. Osim toga, stare diskove je lakše reciklirati dok oni koji su punjeni helijem zahtjevaju vrlo pažlljivo rukovanje. Određeni broj korisnika misli da je ovo dobro rješenje jer helij bolje provodi toplotu, pa će se hard diskovi manje zagrijavati i trošiti manje energije.