387 pregleda 0 komentara

Otvorena izložba Historija računara na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu

by on November 27, 2013
 

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu prikazano je 110 eksponata koji datiraju od 1970. do 2008. godine. Izložba je ideja zaljubljenika i kolekcionara računara Maglena Stipčevića, a on je na ovaj način svoje građane želio educirati o historiji tehnologije i pružiti im pogled u prošlost.

Ovo je prva izložba koja bi trebala biti uvod u otvorenje Muzeja starih računara. Stipčević je izložbom pokušao privući pažnju kolekcionara u nadi da će proširiti ponudu eksponata, te je naglasio da se nada da će se ova izložba jednog dana naći u Historijskom muzeju BiH. U postavci su prikazani računari kompanija kao što su IBM, Dell, HP, Apple, Commodore, Atari i digitroni Sharp, Casio, Psion, Texas Instruments i HP.

Posebno mjesto na izložbi zauzimaju računari koji su sklopljeni na našim prostorima. Posjetitelji izložbe će moći vidjeti Galaksiju, koja se sklapala iz komponenti koje su bile pri ruci u vrijeme zabrane uvoza računara, Iris koji se proizvodio u Sarajevu i Orao, poznati školski računar.

Stipčević naglašava da je važno razumijevanje tehnologije i njenih tvoraca. Historija računara je bitan dio historije čovjeka i iz nje možemo puno toga naučiti. Posjetioci na izložbi su mogli koristiti nekoliko starih računara koji su na sebi imali neke igrice iz tog vremena. Organizovano je takmičenje u igranju i posjetitelj koji bude imao najviše poena za nagradu će dobiti novi iPod.